Dit is... Autarkize

Om de wereld leefbaar te houden moet onze CO2 uitstoot drastisch verminderen. Overgaan op duurzaam energiegebruik is daar groot onderdeel van. Door middel van verhitting in afwezigheid van zuurstof (pyrolyse) produceert Autarkize uit laagwaardige reststromen zowel groen gas ter vervanging van fossiele brandstoffen, als biokoolstof (biochar) waarin CO2 permanent kan worden opgeslagen.

Een autarkisch systeem

Met de autarkize-technologie is het mogelijk om zowel hoogwaardige biochar als biogas van hoge kwaliteit te produceren. Deze biochar, verkregen uit een verscheidenheid aan laagwaardige reststromen, zorgt ervoor dat de CO2 die tijdens het verhittingsproces vrij komt permanent wordt opgeslagen. Het biochar product zelf kan voor meerdere doeleinden worden gebruikt, bijvoorbeeld als bodemverbeteraar of in duurzaam bouwmateriaal. Het geproduceerde biogas kan gebruikt worden als warmte, of omgezet worden in energie. Hierdoor is het systeem zelfvoorzienend (autarkisch).

Bewezen technologie, uniek toegepast

De autarkize-technologie is het resultaat van meer dan 20 jaar ontwikkeling en operationele ervaring. Hoewel pyrolyse en biogasproductie op zichzelf niet nieuw zijn, onderscheidt Autarkize zich door de innovatieve manier waarop het systeem is ontwikkeld. Het unieke vermogen om diverse laagwaardige reststromen te kunnen gebruiken in het proces, en zowel biogas als biochar te produceren, maakt deze technologie bijzonder. Het compacte containerontwerp zorgt bovendien voor flexibel gebruik op verschillende locaties direct bij de klant, zonder dat er ingewikkelde constructies en grote ruimtes nodig zijn.

Voordelen van biochar

Intensieve landbouw heeft in veel regio’s geleid tot bodemdegradatie en microbiologisch uitgeputte bodems. Hierdoor is plantengroei vaak alleen mogelijk met intensief gebruik van chemicaliën. De afname van humus vermindert ook de waterretentie, wat de bodem kwetsbaar maakt in tijden van droogte. Biochar biedt hier mogelijk een oplossing, omdat het dankzij zijn structuur water en bodemnutriënten vasthoudt. Bovendien kan de geproduceerde biochar op de markt worden aangeboden en vanwege de permanente CO2 opslag kunnen bovendien CO2 certificaten worden verkocht.

Meer weten over duurzame ondernemingen?